Follow My Blog?

Wednesday, April 9, 2014

I miss you



Salam semua..
Dah lama x update blog.
Do you miss me?
I miss all of you ..insya Allah kalau ada kelapangan I will update ze blog...

Promise!!




- Posted using BlogPress from my iPhone

Monday, September 16, 2013

Musim Bunga Pertama Amna Maryam .

Spring!
Musim Bunga!

is my favourite season ..harus every wanita loves spring!Spring di Melbourne sangat seronok sebab time tu la ada macam2 and pelbagai aktiviti kebungaan untuk kami sekeluarga.Tatkala musim bunga ini jugak,bagi yang berminat untuk bercucuk tanam..digalakkan untuk mencuba.Mana lah tahu spring akan datang tanaman yang ditanam menghasilkan buah.Buah-buah jugak sudah menampakkan hasil.Memang terlalu geram melihat pokok2 epal dekat rumah jiran,berbijik2 masak nya epal tersebut tapi masak jatuh ke tanah di biar berulat.Agak2 bagi la kat jiran sebelah ni kan.Boleh jugak I masak and mencuba resepi2 baru.
Insya Allah kalau ada masa  I will share my HALAL resepi to everybody who keeps requesting .Well,boleh mencuba insya Allah I will kongsi the ilmu to all of you ..

Boleh di katakan setiap minggu ,my family and i will visit other places to terokai Spring!Last week,we went to Ballarat .Ballarat merupakan salah satu tempat yang WAJIB datang kalau visit MELBOURNE.Pekan Ballarat yang sunyi dan lama memang bagi satu kelainan kepada kami yang selalu sangat pergi ke City of Melbourne yang penuh dengan orang dan terlalu sesak.Sama la macam KL.Ballarat tu anggap macam Ipoh or Dungun la..heheh.

Bismillahirohmanirohim,Bermulah perjalanan kami selama 1 jam dari Melbourne.

Memang rutin kami,kalau berjalan jauh mana kalau nampak pemandangan yang lawa,memang akan berhenti dan posing dulu.
Gambar di bawah merupakan ,gambar Introduction gitu -


BALLARAT WILD LIFE PARK

Tiket: 25 Dolar
Makanan Kangaroo: 2 Dolar
Kalau nk bergambar dengan Koala Bear,Wombat extra 15 Dolar.

Niat dihati ingin membawa Amna dan Mak mertua serta seorang sahabat ke Ballarat Wild Life. Beza antara Wildlife and Zoo ialah didalam zoo,binatang dikurung tapi didalam wildlife semua binatang dibiarkan berkeliaran.Tambahan pula.Kangaroo sangat jinak.Jadi kalau anda semua berkunjung di Melbourne jangan lupa ke Ballarat Wild Life Park untuk begambar bersama kangaroo untuk kali ke seratus lima puluh juta kali ...



Daging Kangaroo HALAL di makan dan sangat sedap.Mudah nak hadam.Kalau duduk area dalam kampung,mesti kangaroo dianggap sama seperti ayam kampung.Sebab terlalu banyak.Kalau drive ke country side kena berhati-hati kadang-kadang boleh terlanggar Kangaroo.

Ballarat Wildlife ni tidak la terlalu besar,kecil je,tapi kalau kita bersungguh-sungguh tengok animal show and masuk dalam setiap kawasan maybe akan mengambil masa yang lama.Since kami dah selalu sangat datang bawak tetamu,kami cuma tunjukkan binatang2 rare yang jarang2 nampak di Malaysia.
Jadi masa boleh disimpan untuk pergi ke tempat menarik yang lain.


Perjalan seterusnya kami ke Lake Wendouree ,Ballarat.

Perjalan mengambil masa dalam 10 minit ke Lake Wendouree.Merupakan tempat rekreasi yang sangat luas dan sangat indah.Terdapat pelbagai aktiviti di lakukan di situ.Saya terhibur.Memandangkan kami selalu jugak pergi ke Lake Wendouree ,tasik buatan manusia ye!Kami tertarik untuk pergi ke Botanical Garden di kawasan Lake Wendouree ,

BALLARAT BOTANICAL GARDEN 

FREE OF CHARGE
Lots of public amenity
Nice scenery too
Terdapat ratusan ribuan bunga-bunga yang sangat lawa dan cantik.Memang best!Kalau kita bawak tetamu ke taman-taman sebegini ,destinasi boleh di budget.Kerana taman-taman rekreasi adalah percuma untuk dikunjungi dan bersih.

Sesetengah kawasan,Anjing dilarang untuk masuk,Khuatir akan meninggalkan poo poo nya.


Amna kelihatan sangat Happy.Bukan sahaja Amna,Malahan Mak Bapak nye jugak ye.Bukan senang nak tengok bunga-bunga kembang mekar harum.Warna Warni kehidupan.Sungguh cantik.Indah.Ciptaan tuhan.Subhanallah.Bayangkan kalau ini pun kita sudah teruja,bagaimapula di dalam Syurga nanti ya?

Didalam Botanical Garden ini,terdapat satu Glass house yang menjual bunga-bunga yang cantik seperti di bawah.Kami memang tertarik dengan bunga tapi lebih tertarik dengan kewujudan coffee house di dalam bangunan Glass house ini.

Anda minum kopi sambil melihat bunga-bunga yang sangat cantik.Memang feeling-feeling macam diva sangat kan.
Best sangat.Harap-harap kalau ada masa ,saya nk tanam pokok bunga macsamni kat belakang rumah.Sambil jaga anak ,berbakti kepada tanah.
Setelah puas verangan diva,kami ke Tasik kembali...

Terdapat banyak aktiviti yang boleh di lakukan di tasik ini.Terdapat jua angsa-angsa,itik-itik,burung-burung  yang jinak yang boleh di beri makanan.Tapi kalau dah start bagi,makin banyak burung camar melekat dekat kite.

Salah satu aktiviti : MEMANCING





Aktivit lain : BERANGAN
Kah Kah Kah Kah.
Memang menjadi kebiasan orang2 Melayu seperti kami,akan tangkap gambar dekat kawasan yang cantik.Actually bunga rumput macamni ade je kt Malaysia ye dok.Tapi sebab nk feeling Ballarat,nampak menarik ala-ala bunga daisy yang cantik mekar memenuhi taman.



Syukur dapat melihat Amna membesar.She loves flowers so much...




I see Happiness in your eyes baby 
Gambar tak ready pun boleh...Actually malas nk bergambar sebab size masih begitu.Tapi ok la kan dah turun 15kilo kot..Masih terus berusaha...sehingga mencapai berat badan ideal.Banyak lagi kot nk burn...perghhhhh




Thanks sayang,sebab bawak kami ke sini.Tempat yang best yang boleh refresh minda dan enjoy masa dengan anak.I pun terhibur sebab bunga2 cantik2.Sayang u selalu...Semoga Allah kekalkan keharmonian rumahtangga kita hingga ke Syurga...



Love Love,
Tya Boo





Resepi Enak untuk Bayi 9 hingga 12 bulan

Setelah menerima banyak email dan message mahupun komen dari Instagram @tyajojo. Saya berbesar hati untuk kongsikan resepi2 enak yang saya selalu buat untuk Amna  .Maaf kalau x sempat nk reply message kt FB.(Jarang BerFB) Maklumlah mak beranak 1..

Baiklah.Dengan msg2 yang diberi saya dapat rangkulkan bahawa
ibu-ibu mempunyai perasaan seperti saya APABILA


  • ANAK REFUSED NAK MAKAN
  • BERAT BADAN BERKURANG
  • SEMUA MAKAN DI SUAP DITOLAK

Actually stress + tension bila pikir anak tak makan.Tapi selagi anak kita masih rely pada Susu Ibu mahupun Susu formula insya Allah masih cukup untuk tumbesaran kerana MILK WILL ALWAYS BE THEIR MAJOR FOOD! So,kalau Amna Maryam tak makan sangat tapi she keeps requesting for MILK, saya lega!Yang penting anak kita sihat walafiat dan susu yang kita beri pun diisi dengan sumber-sumber yang berkhasiat.( Salah satu faktor TAK KURUS-KURUS) Kah Kah Kah.

Sebenarnya,dalam lingkungan bayi 9-12 bulan.Baby's weight gain usually slows down.Often babies who have been good eaters in the past become much more difficult to feed.Untuk membanteras masalah ini ..Cuba TRY TEST :-

  • SUAP ANAK DALAM HIGH CHAIR
  • MAKAN BERSAMA
  • JADIKAN MEALTIME MORE FUN AND SOCIABLE (saya selalu pasang IPAD and nyanyi lagu favourite)
  • BAGI BABY SUAP SENDIRI
  • KURANGKAN MAKANAN YANG TERLALU CAIR OR LUMPY 



 I ve tried.and memang berkesan!Habis jugak la semangkuk apa jenis makanan pun.Tetapi alangkah menarik jika makanan yang dimasak dihias dengan riang-gembira.

Saya selalunya membiarkan sahaja anak saya makan berterabur.Memang makanan akan jatuh ke lantai +____+ Tapi the more we allow our baby to experiment the quicker she will master the art of feeding herself.Cuba bagi satu spoon special for her and one more untuk kita feed.Cuba je.Kalau x berjaya kita suap kasi cepat habis.





Antara RESEPI yang saya buat untuk Amna Maryam :-

ROTI BAKAR BERSALUT KEJU DAN SAYURAN / TOASTED BREAD WITH CHEESE + VEGE.


Bahan-bahan:
2 Keping Roti
Sedikit mentega tanpa garam
Sekeping Cheese
Aneka Sayuran sebagai salad
Cara-cara:
Sapukan mentega di atas roti.Bakar selama 2 minit .Setelah dibakar,letakkan cheese dan kerat 4.
Lebih elok kalau kita bentukkan roti tersebut.(Ambil acuan biscuit pun boleh).
Letak bersama sayur-sayuran seperti Capsicum,T imun, Celery.
Hidang.Selamat mencuba :)

 TELUR DADAR BERSAMA KACANG HIJAU + CHEESE / GREENPEAS OMELETE WITH GRATED CHEESE



Bahan-bahan:
1 biji telur
2 sudu kacang hijau
Sedikit Bawang merah
Sedikit  Cheese


Cara-cara:
Rebus kacang hijau selama 2 minit.(Guna microwave lagi bagus).Pukul telur bersama kacang peas yang direbus dan bawang.(Bawang potong dadu kecil-kecil).Ambil minyak OLIVE OIL atau Butter.Panaskan kuali dan masaklah telur tersebut .Untuk memastikan telur itu menjadi,pastikan telur itu bewarna hijau.Setelah siap,taburkan cheese diatasnya.Lebih sedap jika dihidangkan dengan Jus buah-buahan untuk si kecil.

AYAM DINOSAUR  DAN EPAL /CHICKEN NUGGETS AND APPLE.



 



Bahan-bahan:-
1 labu bawang
1 biji epal (potong dadu,buang kulit)
Isi ayam (breast is the best) potong dadu 
1/2 sudu daun kesum. (boleh tambah pelbagai jenis daun yang best ikut suke)
2 sudu olive oil
sedikit cheese
breadcrumbs
tepung gandum untuk coating
minyak (olive oil atau vegetable oil)

Cara-cara:
Panaskan minyak (Olive Oil) dan tumis bawang tadi.Perah Epal dan buang juice yang terdapat pada epal tersebut.(ikut suka kalau nk berair sikit biarkan je).Campurkan Epal yang diperah dengan ayam bersama bawang tadi.Campur dengan daun kesum aka corriander .Kalau nak tambah parsley pun ok.
Bentukkan ayam tersebut mengikut citarasa.Kalau ada acuan lebih bagus takde la nampak dinosaur tu cacat.HUHUHUHUHUHUHUHU.
Dicampur dengan Vegetables.Mengikut citarasa masing-masing.

Selamat mencuba :)



Cuma ada 3 gambar ni je yang ada.Insya Allah kalau ada kelapangan saya akan berkongsikan resepi-resepi dari dapur Tya buat ibu-ibu yang budiman di luar sana.Mohon doa agar Amna mencintai sayur-sayuran sampai ke tua.Kalau ikut Ummi,no problem punyoooo..semua pun Ummi makan :D


Kalau Amna makan habis,makanan yang dimasak dengan penuh keihklasan dan cintai,Ummi akan sentiasa reward Amna.Rewardnya tentulah memberi kelonggaran untuk puteri bermandi didalam Bath Tub.





Selamat mencuba :)

Love  love love,
Umm Amna Maryam












Thursday, August 22, 2013

Part time hobby

Did i tell you that we finally find a hobby? The hobby that we can do together as husband and wife.
Taraaaa..decorating our lil princess room.Even she didnt sleep in her room at all but we did our best as her parents to fullfill her needs.




Abbi took place to stick all the stickers accordingly ..hmmmmmm
Then next day,ummi take off everything back and move them to different wall.
Why?
Because we have new little tree for Amna.




She loves the tree so much..




Can u see?




:)




Macam orang dah besar saje




End of product:
Taraaaaaaaa.Cantik tak?cantik tak?jenuh jugak nak nampak macm sepohon kayu daunnya rimbun.
Amna ingat Solat tiang Agama.Kalau tak semayang apa gunanya..




- Posted using BlogPress from my iPhone

Tuesday, August 20, 2013

Amna Maryam Berhari Raya





Amna is 9 months old.She is a big already.About to walk but not yet nearly there.How time flies.She is no longer a bam bam baby.She has lost her weight .Sobs.

So so so kurus now if nak compare dengan Amna zaman before 6 months old.They said when ur baby started to eat solid food her weight will gain.But not my baby..This is sad..Anyway as long as she is healthy and want to eat.That is OK right?




Amna Maryam loves to stand at that coffee table.Dah banyak kali jatuh time awal2 berdiri.Now no more :) .Amna is wearing her beautiful baju kurung by her Nanna.




2nd Open House.Many many open house.Amna just wear simple dresses .But she refused to wear hairclip now.



3rd Open House we went to Geelong.She takes off her shoes and her clips already :(


4th Open House- We went to Galore Laugh.Amna playgroup eid celebration.Nothing to celebrate just a playground for the babies


5th Open house- To the cyclist mansion



6th Open House - 3 houses in a day.1st house ada big play pen .Amna loves it!


7th Open House - Eid Celebration at the park.Will update about that soon.


Inilah diantara baju-baju Raya Amna Maryam tahun ni.Puas hati memborong online sebab muat walaupun ada setengah besar.

Ummi sayang Amna!Jadilah anak yang solehah ok Kak Cho ..
Posted using BlogPress from my iPhone

Selamat Hari Raya 2013

Assalammualaikum kepada semua pembaca blog yang budiman.Setelah sekian lama x update blog.Here i am again.

Terlebih dahulu,Nak ucapkan Selamat Hari Raya Maaf Zahir dan Batin kepada semua pembaca blog .Sekiranya Sy pernah menguriskan perasaan dgn penulisan berbaur pemerlian harap dimaafi.

Raya tahun ini agak berbeda.Kerana raya bersama anak.Sebab raya di oversea so takdela rasa excited ke ape kan.Tapi persiapan nk raya untuk Amna Maryam tetap Ummi and Abbi laksanakan.

Tadaaa #OOTD .Bagi semua yang mempunyai instagram.U can follow me @tyajojo or my husband @amnamaryam .Kewujudan instagram menyebabkan kami jarang update blog masing-masing.Ada anak kecik pun ye jugak.



Pagi Raya-
Macam biasa semua bz bz bersiap pergi semayang raya dalam pukul 8.Last2 semayang raya dah habis.Agak terkilan.Tapi nk buat mcmana sebab jemaah start terlalu awal .Some of them are working.So they start early.Jadi kami bertungkus lumus mengemas rumah dan menyediakan hidangan untuk para tetamu.



Tengah-hari Raya
Bermaaf-maafan,Bergambar-gambaran.Ibu mertua turut beraya bersama.Sungguh bersyukur sebab segala hidangan disediakan oleh MIL.I just keep my eyes on Amna Maryam.Best kan?
We have satay,nasi tomato,rendang,Ketupat,kuih raya and macam-macam lagi.Feels like home sangat.Open house started from 12-6. After 6 pun still ade orang.Alhamdulillah.





Sebelum orang berpusu-pusu ke rumah.Kami berposing ala-ala "Raya di Oversea" di padang depan rumah.Setiap kali tangkap gambar.Mesti nk background nampak macam luar negara.Dah sasah kat benua lain pon.Hahaha .Bukan senang nak bagi Lil Maryam behave so well in her baju kurung.Oh ya..Baju kurung ni tailored by Tok Ma sendiri.Thank you Tok Ma :)



Amna Maryam with her Tok Ma



Abbi sempat berbuaian bersama lil Maryam





Adik beradik bergambar.Happy Eid motifnya



Gambar family.Memang takde tema baju.Amna Maryam pun baju Raya ada calit2 hitam sikit.Jadi lah kan.



Nampak tak macam kat Oversea?Kah Kah Kah.Suami mesti tanya soalah camtu setiap kali dah tangkap gambar..


Ranting kayu ni pun jadi.Amna tak tengok Camera.If not dah boleh frame gambar ni ..


With the ladies.Lepas kami bergambar datang satu group by group ke rumah kami.Bermulah Open House Azizulhasni&Tya di Melbourne.

Open House-Raya



Alhamdulillah.Tetamu berpusu-pusu .Satu group to another datang rumah kami.Memang cuak makanan tak cukup tp Alhamdulillah.Cukup dan siap boleh tapau.Terima Kasih buat semua yang hadir.Terasa kemeriahan raya walaupun di perantauan.Gituuu


Malam Hari Raya

Geng-geng Geelong (Tempat blajar dulu) dengan Geng-geng Basikal datang beraya.Memang seronok.Tapi Amna Maryam cranky sebab selsema pulak akibat terlalu banyak bergambar outdoor (Nak backround oversea sangat) LOL..



Abbi and Amna.Amna dah mula nak berdukung.Sebab terlalu ramai muka-muka dia tak kenal.Hehehe

Kami turut sediakan satu ruang dimana para tetamu memberikan ucapan Raya kepada kami di suatu dinding.Walaupun tak dapat Kad Raya.Janji Ucapan Raya tetap ditampal.


Background Wajib untuk bergambar.Thanks for the creator :X



Malam2 ada bunga api jugak lah kan.Zaman2 Akak dah berlalu.Biar adik2 je lah main .Ni sahaja update Hari Raya 1 Syawal di Melbourne.Bagaimana kalian?Mesti lebih meriah kan.



Raya wishes and the guests.Tertampal menandakan open house 2013 berakhir.Tapi kalau ada orang nk datang beraya lagi.Jemputlah datang ye.

Posted using BlogPress from my iPhone
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...