Sunday, November 8, 2009

Carving motifs in Malay Houses -THESIS TOPIC-

menarik ek..flowering motif ...di tangkap oleh saya sendiri ..
flowering motif bermaksud nature ..
menyembah kepada tuhan



Dear carving lovers,
Just to let u know i chose this fabulous topic for my thesis ..
its kinda hard to get the english references to investigate about this topic..
however i made it...THANKS to RUMAH MELAYU..
u give such an inspirational topic to me..
y i choose CARVING??
because i think CARVING is unique..dont u think so people??
kalau tiada orang yang appreciate seni-bina halus melayu ..siapa lagi bukan??
heritage needs to preserve ..carving for Malay has lots of meaning..
and nak tahu kenapa saya memilih tajuk ini??
panjanggggggggggggggggggggggg ceritanya....
baiklah saya pendeekkan !!
sape kat sini rase die seorang yang pendek angkat tangan...??( oh k...adik yang duduk belakang tu ..jawab soalan akak sekarang)


JENG JENG JENG JENG
kerana gambar ini ye puan-puan ..terdetik di hati saya...rumah gah sebegini kenapa dibiar sunyi dan tidak berjaga...the embellishment of the house is really adorable and pretty...
so,sebagai anak Malaysia..cewahhh...kita perlu mengetahui adat istiadat dan seni bina rumah Melayu...baikklah!
jadi saya terus angkat tangan..dan bersetuju untuk menyiasat rumah ini lebih terperinci ye puan-puan....FYI,ketika mana saya menerjah rumah ini..perasaan dan hati saya agak cuak ek.. kerana apabila saya melangkah masuk ke rumah itu..tetiba bulu romaku naik...(scarrryyyyy okeyyyyy).....lantas ,saya berpatah kembali ke kereta....kerete nun jauh di hadapan untuk meminta org2 yg ada di dalam kereta menemani saya.....
Namun begitu,dalam kerete saya hanya ade my mom dan cik noi( penjaga saya @ bibik) ..jadi cik noi menjadi ajk keselamatan ..untuk memastikan akak athiyahh kite dapat mengambil gambar2 yang malatops!!malatops kahh..?
ok menarik kah?menarik kan...ehh saya x bleh tgk gmba ni lame2..takut sekali....!ok..
i admit (saya mmg penakut!!)...mcmane nk kawin ni tya??????????haishhh!!
ok...tutup cerite....this is side elevation of the house....well,enough said that the embellishment of this house really attractive...and i believe every detail of this house has its own meaning......
(bile dah buat thesis baru saya faham !!)...ok jadi di panjangkan cerita,i think to investigate about carving is good...adakah anda semua faham dan tahu maksud sebenar ukiran?jika anda tahu jawapannya ..sila taip TAHU ke 32222 ..*sigh*
ok ni adalah akibat terlalu banyak tgk sehati berdansa...!!ok ok cut the crap...jadinya....rumah kosong itu ..melahirkan inspirasi saya untuk terus berkarya ...
karya seni ...and i was so happy i got a good mark for my thesis..
mungkin kerana carving merupakan tajuk yang menarik di perbahaskan di hadapan orang2 puteh kubeng kedongdeng.....
*sniff sniff*













-=bersambung=-

kbye


3 comments:

.ieLah. said...

u got me @ orang puteh kubeng kedongdeng!
haha.. ;p

interesting la tya!
good luck finishing ur thesis :)

paradiseflower said...

hai salam tya
rumah ni kat mane ye? mcm pnah tgk je, hik3
btw, i put ur link kt my blog
sorry ye bru inform

Tyazizul said...

-ielah : i sudah habis dah pun..saje nk review back...lalala
-paradiseflower : hey u...thankss..rumah ni kat kuala kangsar..penah tgk ke??well thanks for putting my link blog ")

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...