Thursday, August 2, 2012

Persiapan "ANAK" sebelum pulang ke Malaysia ...



*The pregnancy diaries *
After finished my 1st trimester ..i think my strength also my will power is back to normal.So there is no excuse for me not to do any houseworks .So  proud *Ummi* is doing all houseworks in crazy weather also knows as WINTER.I realized i only have little time to spend  with my husband since he will fly to Belgium for his Olympic training camp.Masak-memasak adalah antara benda yang wajib di buat selagi boleh untuk memberikan tenaga yang jitu buat Suamiku.Baik ,selain memasak kami juga bertungkus lumus membeli baju untuk baby.Kata suami "walaupun lahir di Malaysia biarlah baju from Australia." Over tau suami i ni!Jadi ya..kami bertungkus lumus untuk membuat preparation yang terbaik untuk ANAK.Kadang-kadang macam tidak percaya yang aku bakal menjadi EMAK.Tapi hakikatnya IA!Ok ..
Perut ibu yang sedang memasak.Ibu itu sedang memasak "LAKSAM" buat suami .Aku rasa mengidam yang over ialah Suami ..not me..Jadi itu merupakan batch ke dua Kuah Laksam yang aku buat..Seluar Gym milik suami kerana seluar dah tak muat ..!Bayangkan la gimana size jika menjangkau 9 bulan.Tapi ,Aku yakin kalau Norjuma boleh kuruskan badan kenapa tidak aku?


Baiklah..kami sememangnya membuat research yang gila-gila untuk ANAK.interm of quality,harga berapa lama boleh pakai.Perancangan baby yang keseterusnya.Benda-benda ini SERIOUS kena fikir sebab barang-barang di Australia seriously mahal.Faham-faham la suami kerja gaji Malaysia .Duduk Australia pulak itu..Semua benda sememangnya di ambil kira even kalau pergi survey semua benda pun nampak ..STYLE!
Tahukah anda di mana barang-barang BABY ini di beli?

Nama kedai tersebut ialah BABY BUNTING ..Tengok kepada ejaan nya amat sesuai lah kepada ibu-ibu yang bunting ini pergi ke kedai tersebut untuk membeli barangan baby.Yang best,kedai tersebut dekat gile dengan rumah.Setiap kali bosan2 pasti i ll ajak my husband to visit the place..

Benda yang paling awal kami beli ialah BABY COT ..

BabyCot ini dipilih oleh suami aku sendiri sebab dia sukakan perkataan "Australiana" terpahat pada katil.
Gabungan Australia dengan nama wife katanya.Jadi aku ikutkan sahaja.Cot ini adalah wajib dimiliki untuk bakal-bakal bayi yang akan tinggal di Australia.Kami beli siap awal-awal nanti dah balik Australia baby dah ada space sendiri .Yang best,pemasangan untuk COT adalah sendirian berhad.Diaman ,kite kene assemble sendiri.Seperti biasa,siapa lagi yang kene pasang kalau bukan si dia..he he he


Begitulah kegigihan seorang bapa terhadap anaknya.Harga Cot ni memang mahal gila,Lebih mahal dari katil yang kiteorang yang beli dekat Ikea.Tapi antara yang termurah dekat kedai Baby Bunting.Kerana Suami aku sukakan material..Kami terus beli dan pasang !

Seterusnya barang yang di hunting ialah Pram/Stroller
Mengikut kepada suami,dia lebih suka akan pram yang boleh tahan lama.Tapi kalau dekat sini penjual dah tanya awal-awal nak baby jarak dekat ke jauh..sebab kalau nk jarak dekat dia suruh beli yang for 2 babies...Tapi memang mata kami rambang nak pilih dan buat masa ini kami masih belum memutuskan untuk membeli apa-apa jenis pun.Mungkin bila dah balik Australia baru beli....sebab duduk Malaysia sampai pantang..so tak mungkin aku akan berjalan.

Steelcraft Strider Plus 3 Silver
Strider



Baby Jogger City Mini GT Pram-Black
City Mini GT

Bugaboo Donkey
Bugaboo Bee

Actually memang pening nak pilih..so kami masih membuat research !!So buat masa ni kiteorg beli carrier je ..Mana tahu nak bawak baby jalan2 ..My husband berier nk bawak baby camtu ..cant wait !
We bought BABY BJORN. Feeling2 suami aku nk bawak anak camtu ..Ok la dia kan atlit..so dia nak burn calories kat mana-mana..tidak seperti aku ..aku suka menambah calories ..



Selain itu juga,suami aku telah pun membeli beberapa pasang kasut untuk anak kami.Time aku baru tahu dah pregnant..Suami aku sudah pun membeli kasut.Banyak gila please!KASUT


Semua kasut ni ..suami aku yang pilih ..phewwww ..so we combine la either boy or girl kan ..kalau ada orang nak bagi hadiah baby lagi dialu-alukan ....Suami jugak turut membeli baju2 comel seperti dibawah.Kami sudah sangat excited!Beli survey barang baby pasti ada sahaja yang melekat!Ayoyoyoi



Tanda sokongan kepada Abbi.I bought these rompers gambar Basikal..Jadi la...asalkan basikal ..

Kami sungguh teruja dan excited untuk menunggu cahaya mata pertama kami..Tapi aku dapat rasakan anak aku ni banyak ikut suami aku.Especially muka..Tungguuuuuuu !!November akan menjelma ..sungguh cepat masa berlalu ...Doakan ye!Agar semuanya selamat...
Well now tgh Mood Olimpik....my mood now is actually baby and olimpik ..Bila fikir pasal Olimpik,mesti cuak x ingat punya ..tapi ,aku yakin suami disuntik dengan semangat baru dengan kehadiran baby didalam perut ini .Kami doakan Abbi berjaya di Olimpik London dan membawa emas pertama untuk negara.
Gambar di ambil di MSN tatkala suami baru berlepas ke Belgium.Now,baju tu dah x muat...*sigh*
More to updates soon...Take care everyone!

Love from me,
Pocketroket Mummy!

3 comments:

Nur Misnan said...

Alhamdulillah.. seronok lihat orang pregnant.. Semoga baby + sis sihat senantiasa hingga sampai due nanti..

Boleh merasai xcitednya mr. hubby nak guna baby bjorn..

Nor Suhaiza said...

hye mommy to be..slm kenal.sma la kita..tgh pregnant jgk.due 16.09..after raya.due bila ? ? ?
take care yer... :)

snuMun said...

alahai...comel sgt! smoga kalian bahagia bersama anak2 tcinta hingga ke jannah kelak :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...