Friday, November 7, 2008

renjis 2

attention..
i like renjis 2..
bleh tak?
i think elyana is so cute..
and i like her acting as well..
plus there s one actor acts like an ARCHITECT! sangat cool!
free sungguh architect boleh ngorat2 wedding planner.. :)
kelakar siott!!
pengarah ni buat la research..
architect is a busy human being laaa
no such time to ngorat2...!sigh!
arkitek sgt skema......

4 comments:

PLBD DUNGUN said...

Apa boleh buat mati tu dah ketentuan Allah...!!!Kita jaga dia dengan baik pun Allah dah beri pahala.Mungkin salah satu sebabnya sekarang ni dah tak kawinkan sesama adik beradiknya.Makanan ni banyak sangat jenama nya...tapi royal canin je..pernah beli wishkes kucing tak mahu makan pulak.Beli ajelah apa yang kucing nak makan.Beli kat klinik haiwan murah sikit kalau kat kedai memang mahal lah....memang kena pau kat cina je kita ni...!!!
Insyaallah kami akan ke Ipoh.

Anonymous said...

Hai Tya. Thanks for watching renjis 2. Tq for comment. As one of the renjis crew, I accept komen U. I baca skrip, tak de masalah dgn research script ni. Penulis gambarkan si hero ni mmg sibuk dgn kerja dia. Ada gadget dan prop yg sentiasa dia bawak – galas laptop, plan, camera digi, etc. Sentiasa pakai office wear – kemeja long sleeve, slack. Dia bkn arkitek tp town planner. Dia mengorat Kirana, the wedding planner pun sbb ofis dia betul-betul kat atas butik Kirana. Dia ajak Kirana minum tu sebenarnya in-between kerja, minum pun kat warung mamak di hujung shop-lot. Selalu dia borak dengan kirana masa dia tengah nak parking kereta dtg kerja, kebetulan kirana pun parking van kat tempat sama. Bila keluar kereta, lap top & plan mesti ada kat tangan dia (dalam skrip lah). Tp bila shoot, semua ni tak nampak di TV. Dalam season 2 ni kami ada masalah lokasi. Tak dpt lagi shoot kat shop lot season 1 dulu, tp dpt butik berbentuk banglo di kg baru. Keliling butik tu, semuanya jalanraya yg penuh dengan kereta lalu lalang dan banglo2 lain yg ditukar jadi kedai, pjbt, bengkel, etc. Jd dlm TV tak nampak sgt la yg ofis town planner ngan wedding planner ni atas bawah jer, they share the same parking space. Jadi, dalam TV kita nampak mcm dia sengaja nak pergi ke butik Kirana ajak minum..(sbb tak boleh tunjuk parking space dia betul2 depan butik Kirana… apa yg kami boleh buat ialah shoot kat tempat lain iaitu di Melawati which is penonton tak kan nampak butik bila Kirana dan hero bercakap-cakap di parking area. Tu lah yg kita nampak mcm hero ni byk sgt masa lapang utk pergi cari Kirana). Lagi pun, adegan2 & dialog sibuk tu dah dipotong dan tak ditonjolkan sgt. Sbg cth, dlm ep 3, ada watak yg dilakonkan oleh aziz sattar tanya dia, “awak ada kerja bagus, rupa pun ada, kenapa awak tak kawin lagi? Dia jawab balik, “kerja saya ni sibuk sgt pakcik. Tak de masa nak kawan ngan pompuan”. Yes, here and there dlm script seluruh season 2 ni penulis mmg tulis dia sibuk ckp di hdphone pasal kerja kat kedai mamak, always mengadap laptop masa minum ka kedai mamak. Ada sbb kenapa editor potong mana2 adegan atau dialog. Salah satunya terlebih masa. Dalam bahasa teknikal, kami sebut “over-run”. Ada byk sbb lain lagi kalau nak ditulis di sini mmg panjang jadinya. Ada juga adegan hero berkenalan dgn 2nd hero si lawyer tu. Lawyer firm & town planning firm sebelah menyebelah jer, ada dialog psl kerja, tp yg ni juga kena potong. Ya, ada silap sikit kat lokasi hero masa mula2 diperkenalkan. Dia pakai hard hat warna putih, pergi pulak kat site yg dah ada construction tengah buat. Sebenarnya, dlm skrip, dia pergi tempat lapang yg tak ada construction lagi, tak pakai hard hat, cukup sekadar tengok plan & bawak digi cam, baju pulak office wear lah. Mcm tu lah town planner buat kerja. Tp director dah ngaku silap, tak pulak dipotong adegan tu. Salah scriptwriter jugak sbb tak suruh editor buang terus scene tu. Jadi, bila dah terlepas kat TV, penonton salah faham kononnya hero ni arkitek. Dlm kerja drama ni, kami ada byk department…jaga pakaian kami sebut wardrobe …jaga barang2 dan segala gadget kami sebut prop, ada yg cari lokasi, etc. Jadi mana-mana silap di department itu…wardrobe dan gadget utk hero misalnya, boleh cacatkan satu2 watak atau jalan cerita. Tp kami kerja teamwork, jadi tak baik lah nak tunding jari salahkan mana2 department. Kalau penonton komen, kami terima jer lah. Next time kami cuba improve. Biasanya komen2 mcm ni, sy akan fwd pd director, script wrtier & producer so that mrk lebih hati2 nxt time. Sorry kalau I sound so defensive. Skdr nak kongsi cerita jer lah. TQ again for watching… Good comment…

Tya ilyana said...

pwehh...heylo anonymous!
wow...im so suprised....
no no..i didnt mean to say that so..
but ok la..when u explain this and that...ok i got it..tp basically town planner and architect meant in the same field..so mmg bz..yeah i can see the location sometime mcm berubah2..no wonder...tp i like the cerita so much..its kinda funny and cute too..time rest je that guy has a time to survey kirana rite?ok la..dlu i love to watch prima..sbb ad bicara cinta ..now i permantly watch renjis 2..plus..i like the way their acting..so natural ok!mak ngn anak sekepala..cute..!so sorry...x budget pun u nak komen ok!gosh!

Anonymous said...

hye there tya...

yeap3... sokong ur comment.. luv to watch renjis 2 coz like u said b4, the acting was so so natural.. no doubt.. tapi, between town planner, architects, QS, Landscape Architects and interior... sumenya sama je busy nyer... we have no time to spend even a cup of coffee wif frenz langsung... nak2 bila muda2 ni, lagi la yang senior blasah kita wat keje rite? huhu... bukan renjis je... byk lagi cite kat malaysia ni yang blakon konon2 bawak plan.. tapi tersgt3 free sehingga bley bercinta sana sini.. maybe sbb org tgk keje architects ni popular kut.. nway.. love renjis 2...

seventh

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...