Tuesday, April 26, 2011

Wedding preparation part 1- BAJU by ARMA ABD RAHMAN


Salam semua...sudah tentu semua menanti untuk blog ini di update..
Actually,both of us baru sahaja pulang dari menunaikan Umrah .Alhamdulillah,segalanya berjalan dengan lancar dan kami sangat2 bersyukur kerana di pilih untuk menjadi tetamu Allah pada kali ini.

Alhamdulillah,setelah setahun kami bernikah,tibalah masanya untuk kami membuat upacara perkahwinan yang lebih sempurna iaitu dengan Majlis Resepsi.Mungkin kebanyakkan pembaca sudah pun melihat gambar2 kawin kami di mana-mana blog atau website tertentu.Jutaan terima kasih buat semua yang menyiarkan gambar kami buat tontonan umum.Both of us sangat2 BZ since wedding haritu dan mmg tak sempat nk update apa2 kepada semua.

Pelbagai kritikan,komen2 best,komen2 mengelikan hati dan yang sewaktu dengannya yang kami baca dari pembaca2 ataupun sapa2 yang baru sahaja mengenal siapa "Azizulhasni Awang"..dan siapa "isteri Azizulhasni Awang"..Telatah manusia ini macam2 gaya...so sebagai yang positif..i accept everything what ever ppl cakap..tambah2 lagi baru balik dari Tanah Suci Mekah kan..kena bersabar dan banyak2 istigfar..Astagfirullahalazim .....

Ok...straight to the point,i have no idea nk tulis pasal apa....nk tulis pasal persiapan ke..pasal perkahwinan ke?pasal pergi umrah ke? i think i should start with my persiapan perkahwinan dahulu la..Actually,awal2 tu saje je tanak publish awal2 sebab tak suprise org cakap...pun begitu,my designer,Arma Abdul Rahman juga tak bagi i update anything in my blog sampai tarikh wedding..so terpaksa lah akur cakap beliau!

With Arma,both of us sangat2 berpuas hati...daripada design,sampailah kepada perisian baju,beli baju,ukur baju semuanya di buat di depan mata kite...Arma started with concept..jadi dengan concept itu Arma akan membantu untuk membuat dan design the best baju that he can made.
Secara khusus,kami gemar concept Modern Exclusive .Jadi untuk memilih Modern ,warna-warna yang di kenakan selalunya warna2 gelap dan terang yang memberi impak yang luar biasa buat pengantin.Akhirnya dengan persetujuan bersama....both of us memilih "warna hitam" yang sangat jarang orang pakai...

Bak kata Arma,concept yang di buat untuk Majlis Resepsi tatkala malam lebih kepada Red Carpet...gitu....!jadi memang buat exclusive gegile katanya..Jadi terima Kasih untuk Arma and team di atas segala design yang di curahkan.Memang vass la!si pemakai pun terkejut beruk bile once baju yang dah siap tu keluar...
Permulaan : Kami bersama-sama memilih fabrik di Jakel Kuala Lumpur..Arma ni seorang yang senang untuk berunding walaupun dia ni mcm agak famous dan fabulous..Dalam gedung kain tu,semua kenal mintak autograf...Tapi dia sangat down to earth and im happy that he designed my baju
Kedua:Setelah fabrik di pilih,Arma akan melukiskan design baju tersebut untuk bagi Client nampak how the concept works on the baju
Ketiga:Kemudian,dengan fabrik yang di pilih,Arma akan meletakkan perisian baju untuk bagi Client lebih mudah untuk gambarkan baju tersebut
Keempat:Then,dengan kain yang di pilih,beliau akan tunjuk through cermin macamana keadaan baju dan rupa design tersebut di dalam Jakel.Ini semua berlaku tatkala di dalam gedung Jakel itu...Jadi,Arma memintak masa lebih kurang 1 minggu lebih untuk meyiapkan baju tersebut dan menyuruh me and hubby untuk dtg butik utk mencuba baju dan perletakkan manik2 diamond yang sesuai...Arma menyuruh Clientnya iaitu saya untuk mencuba sehabis baik untuk menguruskan badan..hahahah..harapan!Memang la kurus itu menjadi..tapi tulang beso ..try kurus cmane pun nampak beso...so takpela..Arma ckp janji nampak cutting ..

Dalam masa seminggu lebih Baju yang direka pun siap..( bayangkanlah SEMINGGU siap semua)!!!tapi tidak lah siap sepenuhnya.hehehe.Our designer just nak kite tgk baju dan mcmane apabila di pakai.Senang nk buat alteration .Alhamdulillah,baju kami berdua ok..dan terpaksa kecikkan dan besarkan dkt cetain2 part.Tapi overall sume ok...



Selain daripada itu,baju untuk persandingan di rumah jugak telahpun siap di buat.Arma memilih concept simple di rumah sebab kalau Majlis di rumah selalunya memerlukan pengantin untuk berjalan ke sini kemari.Jadi ,design yang simple sesuai untuk di jadikan concept utama untuk Baju di rumah.

FYI,Baju yg di pakai oleh Anna Raffali ini merupakan salah satu design yang di buat oleh Arma.Jadi untuk itu,Arma telahpun megayakan concept yang sama untuk baju ku di rumah.Colour di pilih ialah Light Purple and i really like the baju so much..!
Tadaa...ini lah baju yg hampir siap di buat.Time kami try ni,labuci2 sume takde lagi and seluar suami tak siap lagi..tapi kami berdua amatlah berpuas hati..Terima Kasih banyak buat Arma Abd Rahman and Friends for the bajus and all...Insya Allah,susulah wedding update akan ku buat pabila rajin ...Terima Kasih kepada anda semua yang sabar menunggu .and Maaf sekiranya isi kandung atau ayat2 yang di gunakan look uncomfortable or what..I just used ayat2 yang I rase seperti "free" to me ...OK....

Jadi,untuk itu..kepada bakal raja sehari...Wedding harus diplan dengan sebaik yang mungkin.
Renung-renungkan selamat beramal.

XoTya





1 comment:

Dilakochan said...

sis!!!
baju wedd yg saaaaangat gojess!
warne hitam tu wow!! Love it..


Semoga bahgia selalu yer, sehingga ke akhir hayat!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...