Thursday, May 24, 2012

#Tyamasak ...boleh masak ke? der?

Assalammualaikum W.B.T.. Since dah terlalu lama tak update blog.So,once nk update tu macam-macam rasa nak share..Oklah..Sejak dah tak bekerja kembali ni..seperti biasa..isteri tempatnya di dapur...Masakan 1 Malaysia ..Mampu? So,nak cakap pandai masak tu idok laa ye..tapi suka la jugak nk try2 resepi baru...tapi baking2 semua tu tak berapa nk handal sangat..Pun begitu saya akan mencuba kelak pabila dapur sudah diextend. Kah kah kah.. Dapur kiteorg kecik sangat jadi nak masak macam x de feeling..Langgar bontot bab cakap org.. Alhamdulillah..dengan rezeki yang Allah kurniakan kepada kami di bumi Australia ini.Rumah kami terletak sangat dekat dengan pasar dan kedai daging halal.So kalau nk masak ape-ape boleh buat hari tu jugak...Ecececececeh.Untuk makluman semua,both of us suka masak.Jadi kalau i dont feel like masak ..i ll ask my husband to cook.Tp nasib bergantung kepada pemasakan beliau ..sebab kadang2 tu masakan beliau tanpa garam ..Atlit kan ..kurang kan garam dalam masakan gitu ...:) Saya telah berjaya memasak ala-ala Western Gituuuu...dan ala-ala1 Malaysia ..Syukur!!


Western #TyaMasak


Gnocchi Steak


Vege Burger with Quail Egg Salad

Salmon with Sweet Potatoes

Grilled Macaronni

Medium Rare Steak with Mash potatoes

Oyster Cheese with Parsley

Steak with homemade sauce

Omelette with Salmon

Mushroom Soup with bread



Sausage Spinach with Omellete



Scrambled Egg with Mushroom

Broccoli and Mushroom with Oyster Sauce
Egg with Turkey



Minced Beef with cellery


Cheesy Lasagna
Sebenarnya combination Western tersebut termasuk Breakfast,Lunch,Dinner yang terbaik.Terbaik ker der?Jadi Alhamdulillah..i think my skill towards Cooking is getting better ..eceh..Tapi,bila balik rumah Malaysia.My mood to cook hilang sebab dapur sendiri is the best.Sometimes nak masak kat rumah mak sendiri pun feel takde....and paling pantang...kalau nak masak ada orang menyebok!Haihh pantang mak nenek ......Well,untuk kemudian kali nya,i will share my recipe sekali Insya Allah ..now terlalu banyak gambar so dah malas! ..

Berpandukan slogan 1Malaysia ..himpunan semua bangsa..dari budaya sampaikanlah ke Makanan telah pun di terajui secara jayanya di Malaysia ..Oleh itu..Saya juga berbangga menjadi Anak Malaysia yang mampu memasak pelbagai juadah untuk diberi makanan kepada suami.Actually pabila nak masak,dia bergantung kepada Mood!Kalau mood rajin over la masakan ..kalau malaihhhhh...faham2 je la...

Alhamdulillah saya jua sudah mampu masak Masakan Melayu di kota kangaroo ini.Kudos!


Nasi Tomato

Nasi Lemak

Nasi Goreng campak-campak dengan Sambal Sotong



Bubur Ayam dan Ikan Bilis

Ayam Taucu

ini?akak pun dah lupa..kih kih kih


Nasi Ayam

Asam Pedas,Ikan Masin,Sambal Belacan,Sayur Campur

Nasi Goreng Patayya

Tempoyak Ikan Macarel

Bihun Goreng dan Daging Lada hitam
Mee Goreng Mamak


Roti Canai dan Kuah Dal


Nasi Goreng Cina
Karipap
Keawtiaw Goreng

Laksa

Bihun Sup Ekor Lembu



Kueh Apom



Apom lagi berwarna pulak
Itulah serba serbi masakan yang mampu saya kongsikan kepada semua pembaca blog saya.Memasak memerlukan kesabaran.Kalau x sedap kene komen..sabarkan aje..sebab Suami saya seorang yang jujur.Dia bukan jenis yang fefeeling nk cakap wow sedap nya..even x sedap...Jadi straight forward mendewasakan kita walaupun pahit ditelan..ecececececececec.Hingga berjumpa di entry seterusnya.!

Cant wait for Ramadan!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Nak Air tebu bazar ramdonnnnnnn!!

Loves,
Tya Boo


4 comments:

Cik Jajika said...

Sedapnya.. Memang dah teror ni! Semua dah pandai...hehe

Huda said...

Fuhh hebat dan terbaik!! skil masak dah makin susut ni akibat nak pindah rumah, hehe

aishah yusuf said...

tempoyak pon ado... ada jual ke kat sana kak... sedapnye la hai...

ain syakirin hanaffi said...

Terbaek la tya skrg... Kire no more masak spagethi in rice cooker macam zaman remaja kite dulu yer x-roomate? :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...