Monday, September 16, 2013

Musim Bunga Pertama Amna Maryam .

Spring!
Musim Bunga!

is my favourite season ..harus every wanita loves spring!Spring di Melbourne sangat seronok sebab time tu la ada macam2 and pelbagai aktiviti kebungaan untuk kami sekeluarga.Tatkala musim bunga ini jugak,bagi yang berminat untuk bercucuk tanam..digalakkan untuk mencuba.Mana lah tahu spring akan datang tanaman yang ditanam menghasilkan buah.Buah-buah jugak sudah menampakkan hasil.Memang terlalu geram melihat pokok2 epal dekat rumah jiran,berbijik2 masak nya epal tersebut tapi masak jatuh ke tanah di biar berulat.Agak2 bagi la kat jiran sebelah ni kan.Boleh jugak I masak and mencuba resepi2 baru.
Insya Allah kalau ada masa  I will share my HALAL resepi to everybody who keeps requesting .Well,boleh mencuba insya Allah I will kongsi the ilmu to all of you ..

Boleh di katakan setiap minggu ,my family and i will visit other places to terokai Spring!Last week,we went to Ballarat .Ballarat merupakan salah satu tempat yang WAJIB datang kalau visit MELBOURNE.Pekan Ballarat yang sunyi dan lama memang bagi satu kelainan kepada kami yang selalu sangat pergi ke City of Melbourne yang penuh dengan orang dan terlalu sesak.Sama la macam KL.Ballarat tu anggap macam Ipoh or Dungun la..heheh.

Bismillahirohmanirohim,Bermulah perjalanan kami selama 1 jam dari Melbourne.

Memang rutin kami,kalau berjalan jauh mana kalau nampak pemandangan yang lawa,memang akan berhenti dan posing dulu.
Gambar di bawah merupakan ,gambar Introduction gitu -


BALLARAT WILD LIFE PARK

Tiket: 25 Dolar
Makanan Kangaroo: 2 Dolar
Kalau nk bergambar dengan Koala Bear,Wombat extra 15 Dolar.

Niat dihati ingin membawa Amna dan Mak mertua serta seorang sahabat ke Ballarat Wild Life. Beza antara Wildlife and Zoo ialah didalam zoo,binatang dikurung tapi didalam wildlife semua binatang dibiarkan berkeliaran.Tambahan pula.Kangaroo sangat jinak.Jadi kalau anda semua berkunjung di Melbourne jangan lupa ke Ballarat Wild Life Park untuk begambar bersama kangaroo untuk kali ke seratus lima puluh juta kali ...



Daging Kangaroo HALAL di makan dan sangat sedap.Mudah nak hadam.Kalau duduk area dalam kampung,mesti kangaroo dianggap sama seperti ayam kampung.Sebab terlalu banyak.Kalau drive ke country side kena berhati-hati kadang-kadang boleh terlanggar Kangaroo.

Ballarat Wildlife ni tidak la terlalu besar,kecil je,tapi kalau kita bersungguh-sungguh tengok animal show and masuk dalam setiap kawasan maybe akan mengambil masa yang lama.Since kami dah selalu sangat datang bawak tetamu,kami cuma tunjukkan binatang2 rare yang jarang2 nampak di Malaysia.
Jadi masa boleh disimpan untuk pergi ke tempat menarik yang lain.


Perjalan seterusnya kami ke Lake Wendouree ,Ballarat.

Perjalan mengambil masa dalam 10 minit ke Lake Wendouree.Merupakan tempat rekreasi yang sangat luas dan sangat indah.Terdapat pelbagai aktiviti di lakukan di situ.Saya terhibur.Memandangkan kami selalu jugak pergi ke Lake Wendouree ,tasik buatan manusia ye!Kami tertarik untuk pergi ke Botanical Garden di kawasan Lake Wendouree ,

BALLARAT BOTANICAL GARDEN 

FREE OF CHARGE
Lots of public amenity
Nice scenery too
Terdapat ratusan ribuan bunga-bunga yang sangat lawa dan cantik.Memang best!Kalau kita bawak tetamu ke taman-taman sebegini ,destinasi boleh di budget.Kerana taman-taman rekreasi adalah percuma untuk dikunjungi dan bersih.

Sesetengah kawasan,Anjing dilarang untuk masuk,Khuatir akan meninggalkan poo poo nya.


Amna kelihatan sangat Happy.Bukan sahaja Amna,Malahan Mak Bapak nye jugak ye.Bukan senang nak tengok bunga-bunga kembang mekar harum.Warna Warni kehidupan.Sungguh cantik.Indah.Ciptaan tuhan.Subhanallah.Bayangkan kalau ini pun kita sudah teruja,bagaimapula di dalam Syurga nanti ya?

Didalam Botanical Garden ini,terdapat satu Glass house yang menjual bunga-bunga yang cantik seperti di bawah.Kami memang tertarik dengan bunga tapi lebih tertarik dengan kewujudan coffee house di dalam bangunan Glass house ini.

Anda minum kopi sambil melihat bunga-bunga yang sangat cantik.Memang feeling-feeling macam diva sangat kan.
Best sangat.Harap-harap kalau ada masa ,saya nk tanam pokok bunga macsamni kat belakang rumah.Sambil jaga anak ,berbakti kepada tanah.
Setelah puas verangan diva,kami ke Tasik kembali...

Terdapat banyak aktiviti yang boleh di lakukan di tasik ini.Terdapat jua angsa-angsa,itik-itik,burung-burung  yang jinak yang boleh di beri makanan.Tapi kalau dah start bagi,makin banyak burung camar melekat dekat kite.

Salah satu aktiviti : MEMANCING





Aktivit lain : BERANGAN
Kah Kah Kah Kah.
Memang menjadi kebiasan orang2 Melayu seperti kami,akan tangkap gambar dekat kawasan yang cantik.Actually bunga rumput macamni ade je kt Malaysia ye dok.Tapi sebab nk feeling Ballarat,nampak menarik ala-ala bunga daisy yang cantik mekar memenuhi taman.



Syukur dapat melihat Amna membesar.She loves flowers so much...




I see Happiness in your eyes baby 
Gambar tak ready pun boleh...Actually malas nk bergambar sebab size masih begitu.Tapi ok la kan dah turun 15kilo kot..Masih terus berusaha...sehingga mencapai berat badan ideal.Banyak lagi kot nk burn...perghhhhh




Thanks sayang,sebab bawak kami ke sini.Tempat yang best yang boleh refresh minda dan enjoy masa dengan anak.I pun terhibur sebab bunga2 cantik2.Sayang u selalu...Semoga Allah kekalkan keharmonian rumahtangga kita hingga ke Syurga...



Love Love,
Tya Boo





6 comments:

umifariswafiq said...

Cantek sgt! SubhanaAllah.. A happy family :)

*bestnye dah trn 15kg! tahniah ;)

zila said...

canteknyaaaaaaaaaa!!!

Anonymous said...

salam,

saja jalan2 di blog ni. entry yang best dan menarik. cuma seperkara saya nak sharing dgn akak.. carrier yang akak pakai ni jenis crotch carrier. baby carrier yang bagus, baik, tidak membahayakan dan menyakitkan baby bersifat ergonomic. akak blh cri maklumat di internet tentang crotch carrier vs ergonomic carrier. no offense ye kak.. bukan ape kesian kat baby klu berterusan pakai carrier camni. sharing is caring :)

Anonymous said...

Alaa nape dah tak boleh follow ig? Suke tgk amna yg comel itu sobssss

Wak Gelas said...

sonoknyer gi melbourne kanns.,ehHHee

Ivan Iskandar said...

Cantik nye... :)

Taxi to LCCT, KLIA
Call us +60 017 878 0027

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...