Thursday, May 26, 2011

WEDDING - Malam Berinai

Malam Berinai - Siapa2 tahu apakah maksud sebenar Malam Berinai?!Bila google ni banyak maksud tersendiri ..Tapi adat dan istiadat ini semua adalah di cipta sendiri oleh kite sendiri .Bagi yang bersemangat wajar,Malam Berinai tu selalunye pengantin duduk atas pelamin and saudara mara terdekat akan pakaikan inai di jari pengantin !Pun begitu,kalau malam berinai ditafsirkan seperti itu...kiteorg punye simpe and x de makne mak,opah,tok lang,tok jang nak bubuhkan inai di tangan gebu ku ..
WHY???

because i said so..
Preferable if pakai sendiri or orang pakaikan sambil tengok TV ..susah kot nak makeup2 pakai baju lelawa..kang inai tu tercalit tak ke nangis?!
ko hado?!

So di sebabkan itu...
Malam berinai telah dichange version di mana kami laksanakan Majlis Persalinan bersame-same.Pada asalnya,majlis berinai ni khusus untuk perempuan sebelum di pakaikan inai..so mereka akan membuat persalinan bermacam2 jenis baju untuk sesi berangan x henggat!
Oleh yang demikian,sebab inai sume kite dah pakai ..plus kiteorg dah pun bergelar suami isteri selama 1 tahun ..adalah mengada-ada di situ sekiranya si Isteri nk buat jugak Majlis Berinai ikut adat2 Org Melayu dolu2..Pompuan posing2 sorang atas katil ...x kuasa u olsssssssss!

Sebelum tu ...before u guys explore the pictures above can u do me a favour?

Play this song...
Aura itu penting!


Haaaa...Jadi inilah hasil Malam Persalinan/Berinai (ape-ape aje jenis majlis korang nak beri)

Ala-ala ..manisnye rupe..(para tetamu yg ckp) ..Persalinan ini di namakan "Puteri Perak"
ate teman org peghokkk kene le pakei baju peghook..Actually we have requested to have the same baju for man jugak ..tapi entah camni butik tu cakap x de ..Memang Puteri Perak ade perempuan je..tapi if sedondon bersongket kan nampak Pahlawan Melayu ..Suami i dah memang pahlawan,siap tercucuk kayu dekat betis..dan bangkit berjuang!Gituuuuuuu..Jadi takpe la,sebab suami I dah selalu sangat bergaya ..ape la salah bagi peluang ..bagi Isteri bergayo!Tapi baju "Puteri Perak" my SIL time kahwin dulu lagi meriah...ni macam ok ok laa...
Mudah.com.my Pengantin lelaki masih lagi memakai baju putih itu ..sebab Baju Persalinan Jepun tiada baju untuk lelaki..ye la lumranye Majlis Persalinan mmg khusus utk Wanita.Jadi baju lelaki agak limited or mungkin lelaki2 ada yang x suka ..Suami i ni layannnnnnnnnnn!Dia on je apa2 pun ..Inilah Baju persalinan Jepun kami.....awalnya,butik ini ingat I x pakai tudung..meaning untuk majlis itu sahaja x payah pakai tudung ..so dorang memang dah siap set rambut semua ..when i said i wanna wear tudung ..dorang mcm pelik ..sebab x pernah org nk pakai persalinan bertudung...tapi hukum still hukum ..I already told them with tudung..and they should bring the tudung la kan...nasib baik la time bersanding memang ada banyak tudung ariani yang ku borong sesuai dengan baju2 yang di pakai ..So takpe la janji Baju2 dan pengantin sesuai ...Tatkala malam persalinan ni..Arma Abd Rahman masih di rumahku ...boleh tak dia gelak tengok I dress up mcm ni? Memang kalau boleh tanak bagi dia tgk ..sbb malu u ols !
Move on to English ..Modern Gown ,Contemporary ...ape- ape aje la nak bagi nama ke atas persalinan di atas...So nampak sufi sangat kan ..suci murni ...Putih ...Putih lawannya hitam ..Putih jugak nampak exclusive ...tapi sebab background pelamin warna putih ,so tak nampak sangat kehalusan pengantin ..Nasib bunga tangan ku chantik..Thanks to Arma

This time,baru laa Pengantin lelaki tukar baju...Baru ade baju lelaki rupanya ..Pengantin perempuan pulak gaya gitu aje yek?Kaki ke kiri ,kepala donggak ?Budget kurus?LOL
Berangan jangan tak berangan ...begitulah pepatah yang kite harus tidak di lupakan ..Nak jadi Raja Sehari Sekali seumur hidup kan ...so pelamin pun x selamanya di situ ..Pelamin pulak sangat2 cantik ..so sayang la if x pose langsung kat situ ..Al kisah apabila konsep bertukar menjadi ala- ala hindi ...Kami pun dah berangan lebih orang cakap nak jadi Hero and Heroin Hindustan ..Hubby jadi SRK (ade hgupe ke) I of coz la Rani Mukerji (kikikiki)..
Uhuk uhuk uhuk ...apesal batuk?sebab !@#$%^&*())(*&^%$ u get what i mean?! so u know the answer...both of us are not JAWA at all ..but pretending to look like *BCL* (Bunga Cinta Lestari) and Asyraf Sinclair kononnya ...but ,i think i look horrible and fat!Indeed,yes i am...but )(*&^%$#@


Itu aja yang dapat teman kongsikan dengan anda semue iye!

P/s: Dah dapatkan MAJALAH PENGANTIN depan gambar irma hasmie ?Ada Pelamin and Bilik Tidur kami tempoh hari...go and grab it!









5 comments:

Jangan Kalot said...

opocot inai!

Jangan Kalot said...

dah follow your blog. visit my blog yer. :D

♥phoenix♥ said...

modern gown tu sgt chantek n so do u kak tya...sy dah prsn dah butik tyaaz kat meru tu...bru je usha2 wk2 blik ipoh ri2...haha...

.ieLah. said...

comel gila kot tyaaaa! :)

tapi memang la baju jawa tu look something2, tapi u tetap gojes as always! :D

Tyazizul said...

hye thanks u ols...yess..adik nk mai butik ke dik?kalau nk mai bitau laa ek!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...