Monday, November 26, 2012

Welcome Amna Maryam



AMNA MARYAM BT. MOHD AZIZULHASNI 

Amna, In Arabic it means safety,protection,peace.Amna will give Ummi, Abbi and herself happiness and peacefulness .
Maryam, It means bright and kind. Also is the mother of Isa A.S
In the Quran, there is without a doubt no woman that is given more attention than Maryam. She is mentioned 34 times in the Quran and there is an entire chapter dedicated to her and her history, Chapter 19 entitled Maryam. May Amna Maryam be a righteous daughter and emulate the Great fight of Siti Maryam.





Alhamdulillah pada pukul 6.30 petang, bertarikh 6 November 2012..lahirlah bayi perempuan yang comel seberat 3.99kg. Perjalanan bermula pada malam 5 November 2012 dimana sign pregnancy sudah tiba di mana darah telah pun keluar .Jadi untuk pregnant 1st time saya agak kaget dan tak tahu nk buat apa2..memandangkan pada malam itu Abang saya ada di rumah..jadi apa-apa hal saya just refer kat dia ..
Kesemua bags di packing oleh my Husband..love him so much


"yeop org dah keluar darah" "yeop darah dah penuh" bla bla bla tp sakit memang belum ku rasai just a lil bit braxton hicks tp ntah la tak cam sakit tu ...

Bergambar dahulu sebelum masuk waiting room /Labor room ..Thanks suami and my parentsT___T

so,alkisahnya malam tu sebelum keluar darah ,saya sempat pergi ke Mydin mall untuk merasai ABC ..sebab terase mengidam sesangat nak makan...so lepas makan ABC,kami balik menjamah dinner..then menonton movie kt rumah beramai-ramai.Bila sign pregnancy muncul,bapak saya terus mengesa banyakkan membaca surah maryam dan solat hajat banyak2 ..dan mohon permudahkan urusan....


Dalam pukul 2 camtu,bapak saya ketuk pintu..suruh saya siap2 pergi ke hospital..beliau sangat khuatir kalau saya tiba-tiba sakit dekat rumah ..so kalau sakit kt hospital bapak saya lebih lega.Jadi,saya patuh ckp bapak saya..Kami ,suami isteri terus packing dan pergi ke KPJ Ipoh Specialist dan bawa surat doctor ..memang ikut pada naluri keibuan ,saya nk beranak 511 (5 nov) sebab bapak baby 501 (5 January)..boleh la kan dkat dkat ..tapi takpe saya redha.....





Hospitalized ..Duduk hospital best actually ..hehhe


Sesampainya di KPJ,saya bagi surat Doctor..dan suami check in bilik hospital dan saya diarahkan terus ke Labour room aka waiting room ..perghhh saya masih belum bersedia unutk semua ini ..sebab kesakitan masih dalam tahap mild..so nurse check semua semua..dan pengalaman "check" itu sungguh tidak boleh di lupakan ..hi hi hi...


So,saya disarankan berehat ,,dan CTG di pasang di keliling perut...tampak semua para nurses tekejut melihat perut saya..katanya "besarr perut ni dik" ..Pada ketika itu,hanya bacaan ayat suci Al-quran yang keluar dari mulut saya..mcm x percaya gak dah 9 bulan mengandung dan dah tiba masa untuk beranak.Saya sangat2 terharu kerana ibu dan bapa saya menghantar sampai ke Labour room dan mengucup muka saya dan mengingatkan saya agar sentiasa berzikir untuk memudahkan deliver.Sepanjang malam,suami di sisi,,menemani sambil membaca surah2 suci Al-Quran..


Sesudah pagi,saya bangun dan mandi untuk Solat Subuh.Kata Ustaz,walaupun darah dah keluar tapi i still have to pray sebab darah yang keluar ini di kira darah istihaddah.Saya solat subuh dan memohon Allah agar memudahkan delivery ini ..So nurse datang untuk memasukkan ubat membuang najis secara smooth!Saya suka ubat ini ..lol kemuadian ..nurse datang check bukaan ...check punya check bukaan still the same 2 cm ..sobs ..dari malam smp ke pagi bukaan sangat lambat ...Jadi ,muncul lah Dr..Dr memasukkan ubat ..kata doktor kalau ubat ni dah masuk,insya Allah akan mempercepatkan bukaan..jadi aku redha...berjam jam saya berbaring...sekali lagi Nurse check dan bukaan masih slow walaupun kadar CTG dah naik ..dalam kata lain,saya punya contraction dah tahap dewa...

Saat-saat induce disambung pada tangan

Kemudian mereka menginducekan saya,,,tatkala induce hanya Allah yang tahu perasaan sakit itu..ya Allah sakit nya..macam ni ke nak beranak...ya Allah sakit! Sakit sangat....Saya    memanggil suami agar mengcalmkan saya..memang saya kalau boleh nk tahan kesakitan itu tanpa epidural..so i called my husband nak epidural!!!

"Yangggggg...i want epidural so badly please"....
Suami berkata tunggu Dr..she has to check your dilation 1st...hanya Allah yang tahu betapa sakitnya saya tatkala itu...berpeluh-peluh ..sampaikan muntah-muntah teruk...
My parents memberikan semangat tatkala saya sedang menahan sakit.Bapak tak tidur malam ulang alik ke hospital ke rumah untuk memberikan semangat kepada saya ..Thanks my family!

Setelah berjam-jam menahan kesakitan..saya amat berharap agar bukaan dah bukak banyak sebab kadar contraction dah semakin kerap...Dr pun datang untuk check bukaan ..namun!masih hampa ..still x de banyak progression ..bukak x smp 3cm setelah berjam-jam menahan sakit..dari pagi smp ke petang ...Jadi Dr suggest untuk saya OPERATE sahaja!Katanya ..takut baby stress sebab dari pagi we already push the baby to keluar..so kalau nk tunggu boleh tp dia risau if baby lemas...so saya pun kol abang saya dan mendapatkan kata putus..kalau boleh memang nk normal tp mengikut kata-kata doktor saya akur...suami jugak akur ..jadi pada 6 Nov 2012 pada pukul 5 camtu ..saya mengizinkan untuk di C-Section ! 

Labor room..this is not OT..looks scary but Amna is not delivered here 

Didalam OT..Memang awal-awal tu cuak ..tp bila dah masuk tengok semua para DR bz ala-ala cite scrubs membuatkan saya tersenyum dan berkata "alangkan seronok kalau kerja Dr jugak" ..actually nk bg hilang gugup...So Dr O and G saya ,sentiasa di sebelah ..dan beliau memegang tangan untuk mengcalmkan saya...Katil di usung masuk ke Bilik 5..nampak semua org BZ..dan memperkenalkan diri ..ya Saya Dr ..Saya Dr ..pakar bius..pakar ini..pakar itu..sila sign disini..theres nothing i can think at this moment ..yang saya nak cuma tawakal anak dan ibu selamat...




Family waiting outside the OT room


Mereka membiuskan saya satu badan since saya menahan sakit terlalu lama...Jadi memang tak sedar apa-apa yang berlaku..saya cuma sedar..apabila mereka berkata "Congrats on your new born baby girl" "Baby u besar 3.99kg" "She is so cute" ...segala-gala kata-kata cuma bermain-main di fikiran ..because i still x sedar..so katil di tolak,saya nampak suami saya ...dan juga wartawan pegang2 kamera ..tp arghhh i wanna be alone ..where s my baby?


Masuk ke dalam bilik,sudah ramai orang dan saya masih x berapa nk sedar..tp saya sangat bersyukur kerana suami dan keluarga sentiasa di sisi ...Nampak kegembiraan suami setelah bergelar seorang Bapa...Walaupun saya sudah buat Birth plan ..tapi its true What to expect when you are expecting ..we didn't know what will happen to us next...Dr saya beritahu bukaan lambat untuk bersalin normal kerana kepala baby donggak dan juga size baby yang agar besar..jadi rahim x boleh bukak ...pun begitu,Saya sangat-sangat bersyukur dengan anugerah Allah yang terindah untuk saya dan juga suami.

Lahirlah kedunia Amna Maryam bt Mohd Azizulhasni

Kami akan mendidik Amna Maryam dengan didikan agama yang betul..Ummi dan Abbi sayang sangat pada Amna Maryam.Supaya Amna Maryam menjadi anak yang solehah dan  kakak yang bertanggungjawab.


Terus terang saya nyatakan moment ketika hamil dan beranak,,,adalah moment yang paling indah ..lagi indah dari moment bernikah ...Subhanallah !Thank you Allah !!!!!






          Your truly,








Ummi Amna Maryam

11 comments:

The Virus. said...

Err,sakit hilang lepas tengok anak selamat dilahirkan.Haha.Amna Maryam "Kakak yg bertanggungjawab" Hahhaha "kakak" uolss.tahun depan eh? wakakaka. Semoga Allah permudahkan urusan kak tya sekeluarga.Salam.

.ciknoey. said...

alhamdulillah..semuanya slmt.
comey sgt baby amna..
semangat!
happy for you kak tya n husband ! ;)
congratulation to both of you.

Huda said...

Sesungguhnya pengalaman setiap orang melahirkan anak berbeza kan..tapi serious Amna memang comel dan gebu..

*Mrsfarahzaki * said...

selamat datang ke dunia pocketrocketjunior..

Anonymous said...

Alhamdulillah, akhirnya selepas penat bertarung nyawa. Lahir jua anak comel untuk tya. Permata ummi abbi. Bertuahnya dapat rasai pengalaman ni.

Besar betul Amna ni eh.

*jaga diri tya, tahniah :)

-sis aida-

::bOnie:: said...

moment ynag memang xkan dapat dilupakan....=)

Khai Artzfar said...

tahniah akak dgn abg! semangat baby !

Nuha Apparels said...

Best kan !
Syukur Alhamdulillah !

Menanti kelahiran ni bukan nye syok for 1st baby, utk anak seterusnye. Everyone teruja (including our parent/family members).

Tak sabo nak dukung baby Amna & pasti Nuha pun excited as Nuha likes baby (dia force ummi dia to get adik for her).

http://nuhaapparels.blogspot.com

Nor Suhaiza said...

tahniah...sama macam saya.laluan lmbt bukak..last2 kna lscs...
pape pon amna maryamsgt comey...

marr said...

COngrats tia, alhamdulillah..

Norehan Setapa said...

comelnya baby...bulat sgt muka dia..geram nk kiss..i love baby sgt2..moga amna maryam jadi anak solehah buat kedua ibu bapa

http://vitaminpilihansemua.blogspot.com/

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...