Follow My Blog?

Monday, December 10, 2012

Persiapan ke hospital sebelum bersalin




Preparation adalah perlu untuk kesenangan kita kelak.So kepada bakal-bakal ibu di luar sana.Percayalah dunia anda akan bertukar sejurus selepas kelahiran bayi comel milik anda ke dunia ini.Suatu perasaan yang sukar digambarkan .Baikalh,persiapan utama ialah.MAKAN
Sebelum saya pergi ke KPJ.Suami telah membawa saya berjalan2 di Mydin Mall ,Meru untuk makan ABC!Kata hati lepas bersalin nak kurus kaw kaw kaw kaw balik.Tapi mampukah saya melakukannya?Teheeee


Setelah puas makan,barulah baby menunjukkan sign keluar.Makan sepuas-puasnya sebelum beranak adalah perlu.Kerana apa?Kerana nanti x boleh makan time confinement..betul ke?why eh?
Why?Why?Why?u cannot eat this and that during confinement.?NVM kite lupakan soalan itu dahulu sebab now saya nk share pengalaman manis di KPJ,Ipoh bersama Suami dan Anak!
ANAK!!I have a daughter now!





Alhamdulillah ..sesungguhnya kelahiran Amna Maryam ke dunia ..membawa sinar yang baru dalam diari hidup kami sekeluarga.Kenangan berjaga malam..kenangan bersama newborn pada hari awal kelahiran merupakan kenangan yang sukar di lupakan...Serious best gile jadi parents!Pejam celik pejam celik dah nak hampir sebulan dah Amna Maryam ku sayang!
Patut la time pregnant sume cakap Good Luck nanti berjaga malam ...urghhh
Actually sampai ke hari ini...saya memang berjaga malam sokmo!Actually selang seli jugak dengan suami..kalau sampai tahap Ummi x larat terpaksa kejutkan Abbi nye ..


Pun begitu ramai tanya kepada saya bagaimana pengalaman tatkala menunggu saat-saat kelahiran Amna ?What to do?What to have?
Well.mudah!Kalau nak exam kita kena buat preparation ..same goes to bersalin tapi preparation agak berbeda.kerana memerlukan dari segi rohani dan jasmani ....Persiapan ini penting supaya apa?
Supaya kami bersedia menghadapi dan mengharungi malam-malam yang tiada malam ..kah kah kah ..
Kalau dekat hospital ..both of us tapi bila di rumah ...hanya isteri!Sebab suami bekerja jadi haruslah simpati...
Baiklah...selain persiapan josmani dan rohani ..persiapan ke spital jugak adalah penting.Supaya hilang kaget dan segalanya...Ok.Sebelum pergi ke hospital,barang-barang ke hospital dipacked oleh suami saya.WHY?sebab time tu je nk manje2 ..kah kah kah ..actually is seriously dunno what to bring but yes..husband did a good job!

Barang2 perlu dibawa oleh bakal ibu mithali 
*Baju mudah menyusu (tutup aurat) sebab people keep coming to visit yer!
*Tudung (Ariani atau Shawl) sebab dalam bilik labor suami diijinkan masuk..sebelah katil suami org lain jadi haruslah tudung kena pakai gak
*Telekung (sebelum beranak) solat apa yang boleh mintak dipermudahkan .Actually i brought tudung labuh n stokin ajok ..
*Kain Sarong (selepas) disebabkan C-section jadi kain batik adalah needed.Tahukah anda SAKIT GILE!
*Disposable underwear (selepas) memang HARUS ada sebab bleeding kaw kaw nnti.Pakai buang sudeh!
*Maternity Pad (selepas) given by hospital tapi i think bring ours better.So saya memakai Mothercare punya pad..memang terbaik dari ladang.Pureen punya too big !
*Nursing Bra (selepas) NEEDED!!!
*Pump (selepas)Needed ..kalau ada masa Pump!!Sebab bagi baby minum susu ibu yang sihat lagi berkrim..tambahan anak saya kuning.So time die berjemur..saya pump!
*Polaroid sebab nak rakam gambar2 live !Saya buat satu gambar satu hari sepanjang dalam hospital.Semua pengalaman pertama dipolaroidkan,diiphonekan,dikamerakan ..hampir ribuan gambar sudah!Tsk
*Ipod sebab nk dgr bacaan quraan tatkala sakit nk bersalin itu
*Kurma sebab nk mempercepatkan contraction also beranak
*Air Zamzam 
*Air selusuh 
*Bekalan buku yang ilmiah especially about BERSALIN


Barang2 perlu dibawa untuk anak solehah
*Romper
*Mittens
*Socks
*Cap
*Sweedle
*Pampers


Sikit aje barang2 baby  yang perlu di bawa .tak yah over macam saya and suami ..siap kasut pun kiteorg bawak..mane la nak muat!Lagipun kejap je tempoh perjalan dari hospital nak ke rumah.Saat-saat kami ingin membawa Amna ke rumah,suami telah siap membawa Moses basket untuk letak baby.Adalah berbeda di Malaysia dimana,baby letak atas tangan ibunya sahaja.Walhal di oversea moses basket is needed kalau nk bawak baby keluar dari hospital.Apa-apapun ,yang penting keselamatan bayi,ibu harus di ambil kira tatkala nk bawang balik.Because Baby is too FRAGILE!!

Oh sebelum itu...Bapaknye juga harus mempunyai bag sendiri jua untuk dibawa ke hospita.Anggaplah hospital ketika isteri bersalin adalah sama seperti Hotel 5 bintang..hihih dimana katil cuma kerusi .Tapi kerusi tak kerusi isteri sakit memang perlukan suami disisi..tambahan kalau OPERATE ..u can even move ok?!

Barang2 perlu dibawa oleh bakal bapa mithali 
*Baju
*Seluar
*Kain pelekat
*Boxer
*Ipad/Macbook
*Sejadah

Tentunya kehadiron suami disisi adalah amat diperlukan.Even kalau korang bergadoh ke ape ke ngan suami.Mintak la maaf siap2.Kemaafan suami adalah harus!
Semua barang ini tertakluk kepada kekeraban dan kelamaan anda di hospital.Saya berada 4malam 3 hari.Extra sehari kerana anak kuning dan extra 2 hari kerana Ibu operate.C-section is so painful!
Apa-apa pun bersyukur sangat2 kerana Alhamudlillah kami sihat .Cuma ibu operate kena jaga2 berjalan.Saya memang geram tgk treadmill kt rumah,rasa nak lari saje...tengok badan mengelebeh sini sana.Siapa yang suka?Tambah ibu moden tatkala ini ...

XoXo,
Ummi Amna

3 comments:

Hamizah Sahabudin said...

just nak share, dkt hospital pantai puteri labor room single utk stp pesakit. Ada bilik air sekali. Jd blh la bersalin sambil feeling rambut rebonding...hahaha... Ada kaitan ke?

Farizan Haji Mohamad said...

Salam alayk. tahniah ummi and abbi amna. semoga amna membesar sebagai anak yang solehah dan membawa sinar untuk agama Islam. insyaAllah. amin.

Kasih Lestari said...

Tahniah!!!!...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...